REEF – IN MOTION (LIVE FROM HAMMERSMITH) - CD + Blu-ray

Wie de Engelse rockscene uit de jaren negentig een warm hart toedraagt zal de naam Reef zeker bekend in de oren klinken. Zeker op het Britse continent gooide de band uit de omgeving van Glastonburry hoge ogen en scoorde ze met verschillende albums top tien noteringen. Hun eerste album “Replenish” scoorde in 1995 al dadelijk goud en de opvolger “Glow” uit 1997 stootte de eerste week al door naar nummer één in de UK album Charts. Dit album werd opgenomen in Los Angeles samen met de producer van The Black Crowes, George Drakoulias, die voor een meer gefocuste en gevarieerde rocksound zorgde. Na hun vierde album “Getaway” in 2000 werd het stil rond Reef, maar in 2018 staken ze plots terug het hoofd boven water met het knappe nieuwe album “Revelation”.

Dat hun populariteit nog steeds zeer groot is, bewijst een volgelopen Apollo Hammersmith in London, dat als decor diende voor de opnames van hun nieuwe live album “In Motion”. Reef heeft na al die jaren nog niets van zijn rockpluimen verloren, zoveel is wel duidelijk na het beluisteren van de plaat. Kers op de taart zijn de schitterende opnames op Blu-Ray die je pas helemaal meevoeren in de live sfeer die er die avond in mei 2018 heerste in de concertzaal. Het charisma van leadzanger Gary Stringer komt zo honderd procent tot zijn recht. De originele bandleden, bassist Jack Bessant en drummer Dominic Greensmith worden bijgestaan door gitarist Jesse Wood, versterkt met twee backing vocalistes en een keyboardspeler.

Reef is altijd een buitenbeentje geweest in de Britse rockscene met een sound die een pittige cocktail vormde van classic rock, southern rock à la Black Crowes met de power van The Rolling Stones. Hiermee differentieerden ze zich van andere populaire grootheden en tijdsgenoten zoals Oasis of Blur, die meer geïnspireerd werden door de Beatleske Britpopsound uit het verleden.

De verfilmde “Revelation” tour draait natuurlijk hoofdzakelijk rond hun album uit 2018, maar het valt op dat er buitengewoon veel songs van hun topalbum “Glow” in de set slopen. Logisch natuurlijk dat je de fans een topset van greatest hits voorschotelt op een concert waar ze lang naar uitkeken. Ook over de opbouw van de setlist is nagedacht met als openers de hard rockende knaller “Higher Vibration” en hun grootste hit, het soulvol rockende “Place Your Hands”. De sfeer zit er dus dadelijk goed in, in de Hammersmith, maar ook in de trage, emotionele nummers zoals het droeve “Consideration” of de liefdesballade “My Sweet Love”, waar backing vocaliste Lynn Jackman schitterend de rol van Sheryl Crow op de plaat overneemt, blinkt Reef uit. “Precious Metal” ruikt naar AC/DC met zijn scherpe gitaar en de heerlijke schrapend hoge rockstem van Stinger, terwijl “Naked”, dat ooit als promosong voor Sony MiniDisk dienst deed, drijft op een aanstekelijk funky, bluesy gitaarrif. “How I Got Over” is een buitenbeentje en krijgt een flinke gospel injectie mee, met knappe backings vocals.

Reef “In Motion” wordt het best beschreven met de titel van de song waar Gary Stringer zijn akoestische gitaar grijpt: “I’ve Got Something To Say”, en dit is niet van het minste. De populaire rockband uit de jaren 90 staat er vandaag nog steeds en dit niet enkel in studio met hun recent album “Revelation”, maar des te meer op een podium. Reef “In Motion (Live From Hammersmith)” is 78 minuten puur live genot, waar je je nog meer kan inleven door het bekijken van de schitterende opnames op Blu-Ray.

Yvo Zels

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ear Music / V2

video